Terugblik

Donnersbachwald, 1996, 1997, 1998, 2001 en 2002 (1200km) Steiermark

De eerste reis van onze Skiclub was in de krokusvakantie 1996 naar Donnersbachwald, Hotel Stegerhof, een prachtig **** Hotel in het Steiermark gebied geleidt door Frau Gurtler. Het hotel beschikt over een Hallenbad en een Sauna wat later een Sauna complex is geworden. Omdat iedereen het zo naar zijn zin heeft gehad zijn wij in 1997 en 1998 wederom naar Hotel Stegerhof gegaan. Na drie jaar besloten we in 1999 ergens anders naar toe te gaan.

Doordat iedereen het zo naar de zin had gehad en de verhalen over Donnersbachwald de ronde bleven doen hebben we besloten om in 2001 en 2002 een tweede skivakantie, in december bij de opening van het skiseizoen, te organiseren. We zijn toen in 2001 en 2002 naar Gasthof Berghof, welke boven aan de eerste stoeltjeslift is gelegen, gegaan.

Donnersbachwald is een zeer klein plaatsje op ongeveer 1000 meter hoogte en heeft een rustig skigebied wat zeer geschikt is voor de beginnende skiër. De gevorderde skiër kan hier, op de rode en zwarte pistes zijn techniek goed aanscherpen. In het skigebied waren een babyliftje op de oefen wei, een stoeltjeslift naar ongeveer 1600 meter waarna je met een behoorlijk steile sleeplift naar ongeveer 2000 meter kon gaan. Later is e.e.a. gemoderniseerd waardoor nu op de oefen wei een pannekoekliftje is en de sleeplift boven is vervangen door een stoeltjeslift waardoor je allemaal de schitterende blauw 5 afdaling kunt maken.

Donnersbachwald ligt aan het eind van het dal midden in een schitterend natuurgebied. Het gebied is behoorlijk sneeuwzeker.

De skilessen werden verzorgt door Schischule Franz Meier, Heidi was ons aanspreekpunt en regelde nagenoeg alles (incl. de Snaps).

De verhuur was bij Harald Scherz.

Spittal, 1999 Spittal an der Drau (1200km) Karinthië

  • Hotel Ertl, Spittal


In februari 1999 zijn wij met de Skiclub naar Hotel ERTL in het plaatsje Spittal an der Drau in Karinthië gegaan. Vanuit Spittal zijn we, met de bus welke bij ons was gebleven, naar verschillende skigebieden geweest waaronder het dichtbij gelegen Goldeck gebied met z’n vele blauwe afdalingen, naar Innerkrems waar het weer ons overviel en de opmerking “alsi maar ijs en ijskoud is” vele malen gehoord is. En dan natuurlijk het schitterende gebied in Katchberg waar wij beroemdheden als Hank hebben ontmoet.

Rauris, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007 Rauris (1050km) Salzburgerland

Hotel Rauriserhof


De eerste info brief. Het was niet eenvoudig deze keer maar het is ons toch weer gelukt. We hebben in het plaatsje RAURIS, het zeer bijzonder mooie **** Hotel RAURISERHOF kunnen vastleggen, voor de periode 26 februari 2000 t/m 4 maart 2000. De prijs hebben we jammer genoeg niet op het niveau van voorgaande jaren kunnen houden. Daarentegen hebben we voor dit bedrag  wel een EERSTE klas accommodatie met  een SUPER ligging, en een schitterend skigebied waar een ieder op zijn niveau kan skiën. Tevens kan de jeugd zich goed vermaken in het Hotel of in de Discotheken of Pub’s in het dorp. Door deze mogelijkheden en het onderstaande vinden we het bedrag eigenlijk aan de lage kant, maaaaarrr we doen het er voor.

Rauris, Rauriserhof, —— is ons thuis geworden, en nog steeds. In februari/maart 2000 zijn we voor het eerst naar het zeer mooie ****Hotel Rauriserhof in Rauris gegaan en hebben daar een subliem Hotel aangetroffen met een zeer vriendelijke familie Riesslegger- Mayr en een accommodatie met voor elk wat wils, een voortreffelijke keuken, binnen tennisbanen, een schitterend Hallenbad en een bijzonder mooi Saunacomplex enz.. In februari 2001,2002, 2003 en in januari 2004 zijn wij wederom naar dit fantastische oord gegaan. 2004 was het vijfde jaar voor vele van ons. Vele zijn dan ook, zoals dat in Oostenrijk gebruikelijk is, geëerd als trouwe gast. Zo ook  een tweede groep (ZwAbberski II) van onze club welke in februari 2004, i.v.m. de krokus vakantie, naar Rauris is gegaan.

Het skigebied is niet super groot maar voor families uitstekend, je kan er niet verdwalen. De laatste jaren zijn de liften verbeterd en is er een gondelbaan bijgekomen welke je tot de top op ongeveer 2200 meter brengt.

Ook zijn er wat pisten bijgekomen zodat je als gevorderde ook goed uit de voeten kunt.

In 2005 gaat groep 1 niet meer naar Rauris  doordat de meeste weer eens een ander skigebied willen verkennen. Wel zou iedereen het Hotel mee willen nemen. Groep 2 gaat in februari 2005 wederom naar Rauris zodat de banden niet worden verbroken.

Overigens zijn wij alle jaren uitstekend geholpen door Christian en Karl van Ski Verleih en Skischule Karl Maier.

Dat het een leuk gebied is met leuke jonge dames heeft 1 familie ondervonden. De zoon van deze Familie is in 2005 naar Rauris teruggekeerd om daar samen met de liefde van zijn leven te gaan wonen. Momenteel is hij gediplomeerd Ski-en Snowboard leraar en werkte afgelopen zomer samen met zijn Oostenrijkse vriendin op 3200 meter hoog in een Hut.

Rauris maart 2007

Met een kleine groep, 24 personen (veel alleen gaande dames)zijn we zondag 18 maart naar Rauris gegaan. De vooruitzichten waren zeer goed. Vanaf zondagnacht zouden we sneeuw krijgen, tussen de 30 en de 80 cm nieuwe sneeuw. Een aantal dagen lichte sneeuwval en aan het eind van de week mooi weer. De temperaturen zouden rond het vriespunt komen te liggen. Wat schets onze verbazing, de jongens van de Meteo kregen gelijk, het was precies zoals voorspeld, een superweek, volgens de Oosterijkers de beste week van de gehele winter, wat ook later zo bleek te zijn. Zondagmiddag met z\’n allen buiten op het terras gezeten, temperatuur rond de 18/19 graden, alles rond ons groen, het was voorjaar. Maandagochtend, alles wit,een vers pak sneeuw en allemaal gauw naar boven om te skiën, geweldig. Dinsdag en Woensdag hebben we in Rauris geskied op supersneeuw. Donderdag een busje gehuurd en met een aantal, waaronder Juul d.l.t..r.tt., naar Badhofgastein geweest, een geweldig skigebied en volop zon. De dal afdalingen waren helaas niet mogelijk maar het gebied was zo groot dat dat de pret niet mocht drukken. Na een geweldige apre ski zijn we weer met de bus naar Rauris gegaan. De laatste twee dagen scheen de zon volop waardoor deze vakantie niet meer kapot kon. Ook Hotel Rauriserhof heeft weer bijgedragen aan een geweldige vakantie, alles was weer perfect geregeld en het eten was weer kostelijk. Geen blessures en zondag was iedereen weer veilig thuis. Op naar volgend jaar.  

Brand in Vorarlberg , Brand 2004, 2005, 2006, 2007,2008,2009, 2010,2011,2012,2013,2014.  

Brand 2004 Vorarlberg Hotel Alpenhof Zimba

“ALPENHOF ZIMBA” Familie Walter Huber. We gaan weer, niet meer naar Rauris maar naar Brand een schitterend skigebied in Vorarlberg. De prijzen zijn wederom laag, een mooi Hotel, het skigebied uitdagend 2 gebieden aaneengesloten, 53 km pisten 26 afdalingen en 13 liften, de lift ligt op 5 minuten lopen van het Hotel, dus volop genieten. We gaan met eigen vervoer dus niet met de Bus. Brand ligt nl. op 880 km en kan via Lindau worden bereikt, geen Munchen en Salzburg op onze weg. U kunt zondag 21 maart 2004 het Hotel in en u zult zaterdag 27 maart in de loop van de dag het hotel weer moeten verlaten, 6 nachten dus.

We zijn met een niet te grote groep gegaan om eens te kijken hoe het in Brand zou zijn. Enige families zijn een paar dagen eerder gegaan en waren ook al behoorlijk gebruind toen de rest aankwam. De temperatuur was tegen de 20 graden Celsius, dus waterskiën was meer op zijn plaats geweest. Tot onze opluchting is het een dag na onze komst gaan sneeuwen en dit bleef een paar dagen zo, dus was het skiën op verse sneeuw, geweldig. Het Hotel was een zeer mooi hotel, schoon, netjes en goed eten. Walter was de hoteleigenaar welke je zonder hulpmiddelen goed kon verstaan. Het was een fantastische vakantie in een nieuw skigebied welke na de andere gebiedjes ons zeer aansprak.


Brand 2005 Vorarlberg Hotel Lagant

De informatiebrief welke we zonden: We gaan voor de 10e keer op Wintersport, niet naar Rauris maar naar het leuke dorpje Brand in Vorarlberg. We hebben wederom leuke groepskortingen kunnen bedingen. Het Hotel ziet er erg goed uit en is gelegen op de piste, zoals een aantal van ons in de afgelopen maart vakantie hebben kunnen zien. Het skigebied is 2 x zo groot als Rauris  maar toch familievriendelijk, dus volop genieten. Daar het gebied relatief gezien zeer dicht bij Nederland ligt, (860km, rond de 9 uur rijden, sommigen 6.5 uur) gaan wij niet met de Bus maar met eigen vervoer. Dit scheelt al gauw zo’n € 70,- per persoon op de reiskosten en u kunt weggaan wanneer u zelf wilt. Wij willen u wel helpen met het vinden van een plaatsje indien u niet zelf  wilt of kunt rijden. Indien U met openbaar vervoer, Trein, Bus of Vliegtuig, wilt kunnen wij U daar ook bij helpen. We gaan naar het  mooie *** Hotel Lagant, voor de periode 15 januari 2005 t/m 22 januari 2005.

Deze vakantie zullen we nooit vergeten. Zonder dat Hans en ik het wisten had deze groep, bestond uit ongeveer 69 personen en een aantal personen thuis, onder leiding van Marian M., Jannie V. en Peter S, een fantastisch feest georganiseerd n.a.v. ons 10 jarig bestaan. Het werd een onvergetelijke avond. De avond voor het feest werd door Peter S. een skibeeldje aan ons uitgereikt en werd  er een  taart gegeten welke eveneens door de groep was aangeboden. Na wat gewauwel over en weer zijn we met z’n allen weer overgegaan tot de orde van de dag. De avond erna, ik dacht dat het de woensdagavond was, zagen Hans en ik dat het gedeelte bij de bar was omgetoverd tot een zaaltje. Omdat wij alles regelen dachten wij gelijk dat iemand anders dit gedeelte in beslag had genomen en waren daar niet erg blij mee. Later zijn wij er dus wel achter gekomen dat dit dus door onze groep was geregeld. Hans en ik werden dringend gevraagd om voorlopig een uurtje op te zouten. Wij zijn toen een paar bakkies koffie gaan drinken bij Hotel Valavier. Toen wij terug in het hotel kwamen werden wij opgevangen door het organisatie comité en verzocht plaats te nemen in het zo genaamde Theater. Het werd een avond om nooit maar dan ook nooit meer te vergeten met optredens van de Alpenzusjes, Theo & Thea, de Monniken, Het Feijenoord supporterskoor, the Three Degrees, een quiz, het fantastische koppenspel en nog te veel om op te noemen, Joop van de Ende heeft deze groep later ook een contract aangeboden. Na deze wervelende show, welke op video te zien is, werden Hans en ik verrast door een paar schitterende Kado’s waarvan we later  nog met zijn vieren 3 dagen naar Berlijn zijn geweest, en nog een verder super gezellige avond onder leiding van Lex het Zwarte Alpenzusje. Ook het skiën en de Heuboda waren geweldig maar vielen in het niets vergeleken met deze avond.


2006 Brand Vorarlberg Hotel Lagant

De informatiebrief welke we zonden: We gaan weer naar het leuke dorpje Brand in Vorarlberg. We hebben wederom leuke groepskortingen kunnen bedingen. Zoals de meesten hebben gezien is Hotel Lagant een goed Hotel en is nagenoeg op de piste gelegen (bij voldoende sneeuw). Het skigebied is behoorlijk voor zowel de gevorderde als de beginnende wintersporter,  maar toch familievriendelijk, dus volop genieten.Het gebied ligt relatief gezien zeer dicht bij Nederland, (880km, rond de 9 uur rijden) en daarom hebben wij besloten om er weer een eigen vervoersreis van te maken. Dit scheelt al gauw zo’n € 70,- per persoon op de reiskosten en u kunt weggaan wanneer u zelf wilt. Wij willen u wel helpen met het vinden van een plaatsje indien u niet zelf  wilt of kunt rijden. Indien U met openbaar vervoer, Trein, Bus of Vliegtuig, wilt kunnen wij U daar ook bij helpen. We gaan dus wederom naar *** Hotel Lagant, voor de periode zaterdag 14 januari 2006 t/m zaterdag 21 of zondag 22 januari 2006.

Dit jaar was het wederom heel gezellig en de groep was iets kleiner 56 personen. Het Hotel had zich meer gericht op kinderen en dat hebben we ook geweten, wat kleine schermutselingen met onze oosterburen was het gevolg. Het klaverjassen, tennissen en het Casino stonden ook weer op het programma. Het eten was nog steeds heel goed alleen was het iets minder dan het voorgaande jaar. De bediening bij de bar liet vaak te wensen over. Daarentegen was het bij de Heuboda nog steeds een gezellige boel en de pisten waren nog steeds super. Wel is er besloten niet meer naar Hotel Lagant te gaan.


2007 Brand Vorarlberg Hotel Valavier

De informatiebrief welke we zonden: Beste ski-vrienden en vriendinnen, N.a.v. de enquête,  welke we onlangs hebben gehouden, is er duidelijk geworden dat een aantal van u  in maart 2007 naar Rauris wil en een aantal in januari 2007 naar Brand. Er is ook een groepje dat beide keren wil.

Door deze uitslag zijn wij druk bezig geweest voor een ieder iets te organiseren. Van zondag 14 t/m zondag 21 januari 2007 hebben we Hotel Valavier in Brand vast kunnen leggen, voor helaas een beperkt aantal kamers, en van  zondag 18 tot zondag 25 maart  2007 Hotel Rauriserhof in Rauris. Met bijgesloten aanmeldingsbrief krijgt u weer de gelegenheid om U op  te geven voor een van deze vakanties of beide. Voor Brand zijn er maar een beperkt aantal kamers beschikbaar dus wacht niet tot het laatste moment want dan zouden wij u misschien teleur moeten stellen.

Januari was het zover, we gingen weer. De vooruitzichten waren slecht, weinig sneeuw veel te warm, voorjaarsomstandigheden. Niet getreurd iedereen op weg om toch te gaan genieten van een fijne (ski?)vakantie. In Brand aangekomen was het even schrikken, alles groen, waar is de sneeuw? Optimistisch als we zijn iedereen naar de skiverhuur om de spullen op te halen om de volgende dag te kunnen gaan skiën. Maandag met z\’n allen naar boven. Tot onze verbazing konden we nog redelijk skiën ondanks de temperatuur. Sommige pisten waren niet super of niet open maar skiën was in ieder geval mogelijk. Jammer genoeg was Bursenberg gesloten. De Apreski was zoals voorgaande jaren weer top en onze tennissers konden gebruik maken van de banen bij Lagant, de zwemmers en de Saunagasten hadden het ook naar de zin, dus feest. Gedurende de week werden de condities steeds slechter. volgens de Oostenrijkers was dit in 20 jaar nog niet voorgekomen. Vrijdag regende het en zijn we met een grote groep gaan wandelen richting Lunnersee, naar de SchattenLagant Hutte, hetgeen een behoorlijk zware tocht was maar wel leuk. Zaterdag heeft men het skigebied gesloten en konden we jammer genoeg niet meer skiën waardoor een aantal van ons de koffers hebben gepakt en alvast naar huis zijn gegaan. Volgend jaar gaan we weer naar het uitstekende Hotel Valavier. Het skigebied zal dan zijn gemoderniseerd met een Gondel, Seilbahn en een nieuwe stoeltjeslift. Deze bouw activiteiten beginnen gelijk na de Pasen. Wil je dit van dichtbij meemaken ga er van de zomer dan naartoe, het is spectaculair.


Hotel Valavier

2008, 2014 Brand Vorarlberg Januari Hotel Valavier

================================================================

Hotel Damulserhof

2015, 2016 Damuls Vorarlberg Januari Hotel Damulserhof

Schitterend hotel met een mooie wellness en een fantastische keuken.

Helaas ligt het een eindje lopen heuvel op, naar de piste.

================================================================

Hotel Lohningerhof

2017 t/m 2021 Maria Alm, Hotel Lohningerhof.

2021 is jammer genoeg niet doorgegaan vanwege Corona.

Dit had voor onze skiclub het laatste jaar in Lohningerhof moeten worden maar helaas Corona gooide roet in het eten.

4 jaar zijn wij in het fantastische hotel Lohningerhof geweest met heel leuk en gezellig personeel en een leuke Waardin Christine. De kamers het eten enz. waren van zeer hoge kwaliteit.

Het skigebied Hochkonig is een heerlijk skigebied waar je nog het ouderwetse Oostenrijk gevoel krijgt. Hele leuke hutten waar de klant nog steeds koning is.

We hadden er graag nog een jaartje naartoe gegaan.

================================================================

Hotel Thaneller in Berwang 2020

In maart 2020 hebben we onze Jubileumreis gehad, 26 jaar ZwAbberski.

Dit was een topreis met een stelletje supergezellige oud en nieuwe ZwAbberskiers. We zijn met een bus van de Firma Peereboom gegaan, met Jenne achter het stuur, super chaufeur. Als je naar de Foto’s van voorgaande jaren gaat dan kan je zien dat er weinig te drinken was in de bus.:)

Er waren deze keer veel wandelaars bij, die door onze Wandel Fuhrer Hans Verduin elke dag mee werden genomen naar fantastische plekken en mooie wandelingen.

We zijn met de bus op 3 plekken wezen skien, Berwang, Lermoos en in Ehrwald. Alle drie heel fijn om te skien.

================================================================

2022 zijn we voor het eerst naar Lermoos, naar Hotel Edelweiss, geweest.

Voor het eerst naar hotel Edelweiss, een fantastisch mooi hotel, met in eerste instantie 62 ZwAberskiers.

Velen wilde al een dagje eerder naar Lermoos, hetgeen begrijpelijk was. Een jaar overslaan vanwege Corona had er bij vele in gehakt en de wil om te gaan zeer groot gemaakt, (is voorzichtig uitgedrukt).

Van de 62 personen bleven er uiteindelijk 52 over, de 10 die niet meekonden hadden daar goede redenen voor en willen volgend jaar zeker weer mee.

Bij aankomst had het de nacht ervoor lekker gesneeuwd zodat de pistes top waren. Vele gingen zondag al skiën en de kinderen (Maaike, Sem, Vera en Daan) gingen op les. Ongelofelijk hoe snel het skiën door de kids werd opgepakt.

John ging ook weer lessen. Als er iemand is die doorzettingsvermogen heeft is hij het wel. Hij heeft wederom een aantal keer privéles gehad wat niet goedkoop was. Het gerucht ging dat de skischool van John de enige in de omtrek was waar de skileraren in Mercedessen rond reden.:)

In de rest van de week was het Kaiserwetter, zon, zon en nog eens zon. Heerlijk om te skiën.

De Apreski was gesloten waardoor we in het hotel een sapje konden nemen. Eigenlijk was dit net zo gezellig. Na het diner kwamen de meeste ZwAbberskiers gezellig in de Lounge van het hotel om wat na te tafelen. Door Corona was het hotel verplicht 22:00 uur de bar te sluiten.

Meestal voor het eten lagen de ouders met de kinderen in het mooie zwembad of in het behoorlijk warme buiten bubbelbad.

Bij de start van de week hebben de meeste van ons op de pistes van Lermoos geskied. Later in de week is een grote groep in Ehrwald wezen skiën, wat top was. Op donderdag is een groep naar de Gletsjerbahnen van de Zugspitze geweest en hebben daar heerlijk geskied. Een andere groep is in Berwang wezen skiën en ondergetekende is met zoon in Berwang en in Biberwier geweest wat een supe leuke ervaring was, volgend jaar weer .

Al met al is dit een van de mooiere skivakanties geweest in een fantastisch hotel, schitterend weer, geen ongelukken en last but not least een super leuke groep ZwAbberskiers.

Volgend jaar weer naar Hotel Edelweiss in Lermoos.

2023 zijn we weer naar het mooie hotel Edelweiss in Lermoos geweest.

Het was wederom een topvakantie. Het hotel is fantastisch en met de verschillende skigebieden zoals Ehrwald was er weer volop te skien.

Gelukkig waren er geen Coronamaatregelen meer.

We waren met 70 personen waaronder opa’s/oma’s, kinderen en kleinkinderen. De wandelgroep was ook weer wat uitgebreid met enkele personen, maar de meesten van ons gingen toch in de diverse gebieden skiën.

Gelukkig waren de apreskihutten, zoals de Lahme Ente en de Juxbar, weer open zodat er weer volop geapreskied kon worden….zonder mondkapje.

Een aantal van ons is een dagje langer gebleven maar dat bleek geen succes. De opmerking dat het drukker was dan in de Koopgoot in het weekend zegt genoeg.

Aan het eind van de vakantie konden we de balans opmaken, gelukkig geen ongelukken wel twee zieken, hetgeen super vervelend voor deze ZwAbberskiers was.

Iedereen heeft het weer erg naar hun zin gehad dus hebben we maar weer besloten om in 2024 weer naar het mooie hotel Edelweiss te gaan met zijn super team.

2024 gaan we weer naar undere Heim ofwel Hotel Edelweiss in Lermoos.